Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μάλκολμ Χ (Σαν Σήμερα)

O Μάλκολμ Χ (Malcolm X - μάλκομ εξ, 19 Μαΐου 1925 - 21 Φεβρουαρίου 1965), αποτέλεσε μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάλκολμ Λιτλ (Malcolm Little), ενώ ήταν γνωστός επίσης ως Ελ-Χατζ Μαλίκ Ελ-Σαμπάζ (Αραβικά: الحاجّ مالك الشباز‎).

Για τους θαυμαστές του, υπήρξε ένας θαρραλέος συνήγορος των

δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ένας άνθρωπος που κατηγόρησε τη «λευκή Αμερική» με τους πιο σκληρούς όρους για τα εγκλήματά της ενάντια στους μαύρους Αμερικανούς. Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για ρατσιστικό κήρυγμα, την υποστήριξη του στη μαύρη υπεροχή, τον αντισημιτισμό και τη βία. Παραμένει όμως ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς Αφροαμερικανούς στην ιστορία.

Ο πατέρας του, Ερλ Λιτλ (Earl Little) υπήρξε και ο ίδιος ένας δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, που θεωρείται πως σκοτώθηκε από την ρατσιστική οργάνωση Black Legion όταν ήταν νέος, ενώ τουλάχιστον ένας από τους θείους του κατακρεουργήθηκε επίσης. Σε ηλικία δεκατριών ετών, με την μητέρα του Λουίζ Νόρτον (Louise Norton) να έχει εισαχθεί σε ψυχιατρείο, ο Μάλκολμ Λιτλ δόθηκε σε μια σειρά από ανάδοχες οικογένειες. Το 1946, σε ηλικία 20 ετών, οδηγήθηκε στην φυλακή για διάρρηξη.

Στη φυλακή, ο Μάλκομ Χ έγινε μέλος του Έθνους του Ισλάμ (Nation of Islam), ενός θρησκευτικού κινήματος Αφροαμερικανών που δίδασκε την μαύρη υπεροχή και τις αρχές του Ισλαμισμού, και μετά την αποφυλάκιση του το 1952 κατάφερε να εξελιχθεί γρήγορα σε έναν από τους ηγέτες του. Για δώδεκα χρόνια ο Μάλκολμ Χ αποτέλεσε τον δημόσιο εκπρόσωπο του Έθνους του Ισλάμ, αλλά απογοητευμένος με τον ηγέτη του κινήματος Ελάιζα Μοχάμεντ εγκατέλειψε την ομάδα τον Μάρτιο του 1964. Μετά από μια περίοδο ταξιδιού στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ίδρυσε τις οργανώσεις Μουσουλμανικό Τέμενος (Muslim Mosque, Inc.) και Οργάνωση της αφρο-Αμερικανικής Ενότητας (Organization of Afro-American Unity - OAAU). Τον Φεβρουάριο του 1965, λιγότερο από ένα χρόνο από την την αποχώρηση του από το Έθνος του Ισλάμ, δολοφονήθηκε από τρία μέλη της ομάδας.

Οι πεποιθήσεις του Μάλκολμ Χ, όπως αυτός τις εξέφραζε στις ομιλίες του, άλλαξαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ως εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ δίδαξε τη μαύρη υπεροχή και τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού μαύρων και λευκών Αμερικανών - σε αντίθεση με την δράση των κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων για την ένταξη. Μετά τη ρήξη με το Έθνος του Ισλάμ το 1964, υποστήριξε πως υπήρξε «...ένα ζόμπι τότε ... στραμμένο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και έχοντας εντολή να βαδίσει...» και έγινε Σουνίτης, αποκήρυξε τον ρατσισμό και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τους ηγέτες των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα, αν και εξακολούθησε να δίνει έμφαση στην μαύρη αυτοδιάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: