Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ''Χριστουγεννιάτικη Ιστορία'' του Τσαρλς Ντίκενς

Ο Κάρολος Ντίκενς με αυτό το διήγημα δημιούργησε τον μοναδικό μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως



έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Η ιστορία έχει ως εξής :

Παραμονή Χριστουγέννων, 1843, στη Βικτωριανή Αγγλία…
Ο σπαγγοραμένος και τσιφούτης Εμπενίζερ Σκρουτζ, μισεί τα Χριστούγεννα!!
Υποστηρίζει πως είναι μια απάτη και μισεί ακόμη και τους ανθρώπους που είναι χαρούμενοι τις γιορτές.
Εκμεταλλεύεται τον φτωχό και εργατικό υπαλληλάκο του, Μπομπ Κράτσιτ, βάζοντάς τον να δουλεύει όλη μέρα, πληρώνοντάς τον ελάχιστα..
Την Παραμονή, όταν ο Σκρουτζ πηγαίνει σπίτι του, το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϋ, εμφανίζεται μπροστά του, προσπαθώντας να του εξηγήσει πως αν δεν αλλάξει τρόπο και στάση ζωής, θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν…
Έτσι, 3 πνεύματα, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, θα επισκεφτούν τον ξεροκέφαλο Σκρουτζ και θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την καρδιά του, δείχνοντάς του τα λάθη στη ζωή του και προτρέποντάς τον να αλλάξει τη διαγραφόμενη πορεία του…

Ο Τσαρλς Ντίκενς, έγραψε τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία το 1843 και συγκεκριμένα εκείνες τις ημέρες στην Αγγλία επικρατούσε ένας απίστευτος παγετός..
Ο Ντίκενς συνδύασε τον καιρό με τα Χριστούγεννα στο βιβλίο του και μάλιστα λέγεται πως γι’ αυτό, τα Χριστούγεννα, για όλο τον κόσμο, είναι για κάποιο λόγο, συνδεδεμένα με το χιόνι.
Ο συγγραφέας, βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, όταν έγραφε τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία.
Παρ’ όλα αυτά, είχε αγαπήσει πάρα πολύ το βιβλίο του όταν το έγραφε και είχε ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Λέγεται πως πλήρωσε ο ίδιος τα χρήματα για να εκδοθεί το βιβλίο, ενώ απαίτησε η τιμή του να είναι εξαιρετικά χαμηλή, ούτως ώστε όλοι οι άνθρωποι (οι περισσότεροι φτωχοί δυστυχισμένοι εκείνη την εποχή), να μπορούν να το αγοράσουν.
Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κυκλοφόρησε ακριβώς μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Μπορεί τα έσοδα του βιβλίου για τον Ντίκενς να ήταν λίγα, η επιτυχία όμως ήταν τεράστια. Και πόσο μάλλον η χαρά που έδωσε ο ίδιος σε όλους τους ανθρώπους, εκείνη την άθλια εποχή..

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγγούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: