Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αν τρελαινόσουν για το Breaking Bad, δεν γίνεται να μην πωρωθείς με το Better Call Saul

Όταν τέλειωσε το Breaking Bad έπεσες σε κατάθλιψη. Όταν ο απίθανος χημικός Γουόλτερ Γουάιτ μπήκε στο πάνθεον των τηλεοπτικών ρόλων, αλλά ήταν πλέον παρελθόν δεν ήξερες πως να το διαχειριστείς. Εσύ μεγάλε φαν της σειράς που ζεις σαν βαμπίρ αναμένοντας την επάνοδο του Γούολτερ, του Τζέσε και της Σκάιλερ ήρθε η ώρα να πάρεις τα πάνω σου.

Γιατί είναι εδώ για σένα ο δικηγόρος Τζέιμς ΜακΓκιλ ή με το όνομα που τον καθιέρωσε περισσότερο: Σάουλ Γκούντμαν.

Το Better Call Saul είναι η spin off σειρά από τον ήρωα του Breaking Bad, η οποία είχε γίνει γνωστό αρκετά πριν το φινάλε της σειράς, ότι θα βγει στον αέρα. Και τα δύο πρώτα επεισόδια είναι ενδεικτικά του πόσο μπορεί να σε πωρώσει περισσότερο κι από την «motherboard».

Η σειρά ξεκινάει από την ζωή του Σάουλ σήμερα, όπου από το 1x1 δικηγορικό του γραφείο βρέθηκε να είναι υπεύθυνος καταστήματος των Cinnabon και η καθημερινότητα του να είναι μεταξύ ταμείου, κανέλας και του καναπέ του σπιτιού του. Όμως στο μυαλό του τριγυρνούν ακόμα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τόσο που βλέπει ανθρώπους να τον κοιτούν και νομίζει ότι πρόκειται για κάποιον από αυτούς που έστειλε φυλακή. Τόσο που στην τηλεόραση του παίζει ακόμα η διαφήμιση «You need a lawyer; Better Call Saul».
tumblr_lowjolwhe91qm3fv0o1_500
Από εκείνο το σημείο και μετά μας πηγαίνει στο παρελθόν, εκεί όπου ο Τζίμι ΜακΓκιλ προσπαθούσε να τα βγάλει βόλτα, να κερδίσει δημοσιότητα ως δικηγόρος και να ξεφύγει από την μέτρια ζωή που έκανε σε ένα μικρό δωμάτιο που ήταν σπίτι και γραφείο για εκείνον. Και για να πετύχεις στην ζωή πρέπει να κυνηγήσεις τα μεγάλα ψάρια. Τα μεγάλα ψάρια ακούν στα ονόματα Μπέτσι και Γκρεγκ Κέτλμαν, δύο καταχραστές δημόσιου χρήματος που έχουν τσεπώσει 1.5 μύριο και είναι σίγουροι ότι θα την σκαπουλάρουν. Κι επειδή είναι σίγουροι αρνούνται πεισματικά να αναθέσουν την υπεράσπισή τους στον Τζέιμς. Για εκείνον όμως η περίπτωσή τους είναι το κούτσουρο που θα τον σώσει από τον καταρράκτη.

Έτσι βρίσκει δύο πειραγμένους εγκεφαλικά σκεητάδες που βγάζουν τα προς το ζην πέφτοντας με το skateboard πάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα, εκβιάζοντας τους οδηγούς να τους δώσουν χρήματα για να μην τους καταγγείλουν. Τους βάζει λοιπόν να δοκιμάσουν το κόλπο τους στην Μπέτσι. Όμως επειδή θα ήταν πολύ εύκολο να πετύχει το σχέδιο του με την πρώτη κι επειδή είναι ορισμένοι ήρωες που βρωμάνε από χιλιόμετρα ότι τους έχει φτύσει ο Θεός, η μοίρα, κάτι τέλος πάντων εκεί ψηλά και τους χρησιμοποιεί ως γελωτοποιούς του, οι δύο πιθηκοειδείς σκεητάδες τα κάνουν μαντάρα. Τα κάνουν τόσο μαντάρα ώστε οδηγούν τον Τζέιμς στο σπίτι ενός Λατίνου εγκληματία. Αυτό που θα ακολουθήσει, θα αποδείξει ότι ο about to be Saul Goodman, είναι γεννημένος για να φτάσει στην κορυφή.

Το Better Call Saul είναι μια σειρά που καταφέρνει να σπάσει αρκετά τα δεσμά με αυτή που την γέννησε και το μόνο κοινό σημείο είναι ο Μπομπ Όντενκερκ και ο Τζόναθαν Μπανκς που επίσης είχαμε δει στο Breaking Bad ως τον αστυνομικό Μάικ Ερμαντράουτ.
better-call-saul-video-clip-2-8-15-c
Πρόκειται περισσότερο για μια μαύρη κωμωδία παρά για μια σειρά δράσης και περιπέτειας που ήταν το Breaking Bad. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σειρά εποχής, παρόλο που διαδραματίζεται στα τέλη των 90's, μιας και βλέπουμε μοντέλα αυτοκινήτων και κινητές συσκευές που έχουν ήδη πάρει την θέση τους στο meta μουσείο με αντίκες. Ναι, καλά το σκέφτεσαι... Τόσο πολύ έχεις μεγαλώσει που το 2000 είναι μακρινό.

Ο Όντενκερκ που εξαργυρώνει την συμμετοχή του στο BB αλλά και το Fargo, διαπλάθει έναν ήρωα με τρομερή αυτοπεποίθηση και τρομερή ατυχία. Έναν ήρωα που γρήγορα, από το 3 κιόλας επεισόδιο, θα μπει σε μια εσωτερική πάλη μεταξύ της επιθυμίας του να πάει με τον σταυρό στο χέρι και της συνειδητοποίησης ότι θα πρέπει να μπει σε άλλα μονοπάτια για να ανέλθει.  Μονοπάτια που τότε δεν ήξερε που θα οδηγήσουν, αλλά τώρα βλέπει ότι γέμισαν το μυαλό του σκιές και την ζωή του με ψωμάκια κανέλας και ταμειακή μηχανή.


Ο Βινς Τζίλιγκαν και ο Πίτερ Γκουλντ υπογράφουν και εδώ την συνταγή της επιτυχίας, ενώ ειδική μνεία αξίζει στον Ντέιβ Πόρτερ που ντύνει μουσικά την σειρά με τις ol' texan μελωδίες σε ένα σκηνικό αμερικανικής ερήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: