Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η αληθινή ιστορία πίσω από το «Παιχνίδι της Μίμησης»

Στο φιλμ του Μόρτεν Τίλντουμ που προβάλεται ήδη και στις Ελληνικές αίθουσες, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς υποδύεται τον Αλαν Τιούρινγκ και την προσπάθεια του να σπάσει την κωδικοποίηση των μηνυμάτων των Ναζί στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθήσει του συμμάχους να κερδίσουν τον πόλεμο.

Αν βλέποντας το φιλμ που είναι ένα από εκείνα που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα Οσκαρ θελήσετε να μάθετε περισσότερα για την προσωπικότητα και το έργο του Τιούρινγκ, το βιβλίο του Χότζες είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.
O Bρετανός µαθηµατικός Άλαν Τιούρινγκ δεν ήταν απλώς εκείνος που κατά µέγα µέρος συνέλαβε την ιδέα των υπολογιστών, διατύπωσε ευφυή θεωρήµατα για τις δυνατότητές τους και οραµατίστηκε µε ενάργεια την πιθανότητα ανάπτυξης υπολογιστικών διανοιών, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που συνέβαλε τα µέγιστα στο σπάσιµο των γερµανικών κρυπτογραµµάτων στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσµίου Πολέµου. H γερµανική κρυπτογραφική µηχανή «Aίνιγµα» ήταν το κεντρικό πρόβληµα που αντιµετώπιζε η Bρετανική Yπηρεσία Πληροφοριών το 1938.
imitation game 607
O Άλαν Tιούρινγκ εγκαινίασε µια µακρόχρονη συνεργασία µε τη βρετανική κυβέρνηση, προσφέροντας στην πατρίδα του τη νίκη στη µάχη του Aτλαντικού. Δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι αν σήµερα δεν ζούµε κάτω από τον ναζιστικό ζυγό, το οφείλουµε σε µεγάλο βαθµό στον Άλαν Τιούρινγκ. Και όµως, αυτή η εκπληκτική µορφή της παγκόσµιας ιστορίας παρέµεινε, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, ένα αίνιγµα. O Άλαν Mάθισον Tιούρινγκ διέθετε ένα υπέροχο, σύνθετο µυαλό µε πολύ ανεπτυγµένη τη συναισθηµατική του πλευρά – µόνο που στην Aγγλία του 1920, όπου γεννήθηκε, οι ξεχωριστοί άνθρωποι ασφυκτιούσαν µέσα σε έναν ηθικά δεδοµένο κοινωνικό περίγυρο.
O άθεος, οµοφυλόφιλος, εκκεντρικός και µαραθωνοδρόµος Άλαν Mάθισον Tιούρινγκ, αυτός ο υπερβολικά έντιµος –και ευπρεπής για την κοινωνία του– άνθρωπος, προκάλεσε µόνος του την πτώση του δίνοντας τέλος στη ζωή του.
imitation game 607
Θα µπορούσε µια µηχανή να επικοινωνεί µε τους ανθρώπους πάνω σε µια άπειρη σειρά θεµάτων, χειριζόµενη άπταιστα µια ανθρώπινη γλώσσα; Θα µπορούσε µια µηχανή να νιώσει απογοήτευση και πόνο; Θα µπορούσε µια απογοητευµένη µηχανή να εκτονώσει τα καταπιεσµένα της αισθήµατα βγαίνοντας έξω και τρέχοντας δέκα µίλια; Θα µπορούσε µια µηχανή να µάθει να απολαµβάνει τον γλυκό πόνο ενός µαραθώνιου δρόµου; Τέτοιου είδους ερωτήσεις πυρπολούσαν τον εγκέφαλο του Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ, του µεγάλου Bρετανού µαθηµατικού. Ωστόσο, αν αναγνωσθούν σε ένα διαφορετικό επίπεδο, οι ίδιες ερωτήσεις αποκαλύπτουν επίσης σηµεία-κλειδιά της ταραγµένης ζωής του Τιούρινγκ. Mέσα από τις θεωρίες του, αυτός ο τόσο αινιγµατικός άνθρωπος, έγινε ο «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέση που διαπραγµατεύτηκε µε την επιστήµη του, ήδη από τα χρόνια του B΄ Παγκοσµίου Πολέµου, όταν «έσπασε» τη γερµανική µηχανή Aίνιγµα, αποκρυπτογραφώντας τα κωδικοποιηµένα σήµατα επικοινωνίας των ναζί.
imitation game 607
Ο διαπρεπής φυσικοµαθηµατικός Άντριου Χότζες φιλοτέχνησε µια εκπληκτικά λεπτοµερή και πιστή προσωπογραφία ενός πολυσχιδούς ανθρώπου, ενός κορυφαίου µαθηµατικού του 20ού αιώνα. Πέρα από την εµφανή συναισθηµατική ταύτιση που νιώθει ο Χότζες για το θέµα του, υπάρχει στο βιβλίο του ένα ακόµη επίπεδο βάθους και κατανόησης, ένα επίπεδο άκρως σηµαντικό για µια βιογραφία επιστηµονικής µορφής: η επιστηµονική ακρίβεια και σαφήνεια.
Το βιβλίο Άλαν Τιούρινγκ: το Αίνιγµα είναι µια ελκυστική παρουσίαση µιας εξέχουσας επιστηµονικής διάνοιας, και αν λάβουµε υπόψη ότι η διάνοια αυτή ζούσε µια προσωπική ζωή πέρα από τις κοινωνικές συµβάσεις της εποχής της, τότε η όλη ιστορία αποτελεί µια σηµαντική µαρτυρία και από κοινωνική άποψη.

imitation game  book 607

Δεν υπάρχουν σχόλια: