Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Game of Thrones : Η πραγματική γλώσσα των Ντοθράκι και ο... Χάρι Πότερ

Επικές μάχες, μηχανορραφίες, καταπιεσμένα ένστικτα, σεξ, οικογενειακές συγκρούσεις, βίαιες ανατροπές.

Αυτό είναι το σκηνικό του πολέμου των Επτά Βασιλείων για την κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου στη σειρά Game of Thrones που σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης παγκοσμίως.

Έχει εκατομμύρια θεατές σε 70 χώρες. Η παραγωγή μάλιστα δεν δίστασε να κατασκευάσει ολόκληρες πόλεις στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Μάλτα, το Μαρόκο και τη Σκωτία· το βασικότερο όμως συστατικό του θριάμβου της τηλεθέασης είναι η ίδια η πλοκή που βασίζεται στο μυθιστόρημα Το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς του Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

Ντέιβιντ Πίτερσον. Ο γλωσσολόγος που δημιούργησε τη Ντοθράκι. Τον φωνάζουν «word nerd» (σπασίκλα των λέξεων)
Οι παραγωγοί δημιούργησαν μια νέα γλώσσα αποκλειστικά για τη σειρά   
Οι Ντοθράκι στο βιβλίο του Μάρτιν μιλάνε μια δική τους γλώσσα που δεν έχει γραφή. Αν και αναφέρονται μόνο ορισμένες λέξεις της, η εταιρεία παραγωγής της σειράς ΗΒΟ πήρε την τολμηρή απόφαση να δημιουργήσει μια αληθοφανή γλώσσα. Ανέθεσε λοιπόν στον γλωσσολόγο Ντέιβιντ Πίτερσον να δημιουργήσει μια γλώσσα από το μηδέν με συγκεκριμένο λεξιλόγιο και κανόνες γραμματικής. Έτσι προέκυψε μια τεχνητή διάλεκτος με 3.163 λέξεις την οποία χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές της σειράς. Όπως και στην περίπτωση της γλώσσας των ξωτικών του Τόλκιν, η νέα γλώσσα απέκτησε στρατιές θαυμαστών που δημιούργησαν ακόμα και τη δική τους on-line πλατφόρμα εκμάθησής της: LearnDothraki.

Sean Bean, ο πιο σίγουρος θάνατος
Ένας από τους κύριους λόγους που η σειρά έχει κατακτήσει τόσα εκατομμύρια θεατές είναι παραδόξως ο ρεαλισμός της. Οι ήρωες γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αντιήρωες, βασικοί πρωταγωνιστές πεθαίνουν με ευκολία που θα τη ζήλευε και ο Χίτσκοκ, «καλοί» καταβαραθρώνονται, «κακοί» θριαμβεύουν. Δεν ήταν λίγοι οι θεατές που αγανάκτησαν με το κάστινγκ της σειράς όταν πρωτοείδαν τον Sean Bean στον ρόλο του Νεντ Σταρκ.
Κι αυτό, όχι γιατί λείπει το ταλέντο από τον 54χρονο βρετανό ηθοποιό. Απλώς, για τον ενημερωμένο σινεφίλ ο Sean Bean λειτουργεί σαν σπόιλερ: με το που θα εμφανιστεί, αρχίζει κανείς να ανάποδα από μέσα του πότε θα πεθάνει και με πόσο εντυπωσιακό τρόπο.
Από το Caravaggio, την πρώτη του ταινία το 1986, μέχρι το Game of Thrones το 2011 ο Sean Bean έχει πυροβοληθεί, διαμελιστεί, πνιγεί, απαγχονιστεί, παρασυρθεί από μανιασμένες αγελάδες, αποκεφαλιστεί, βουτήξει από τη στρατόσφαιρα κ.λπ. γύρω στις 20 φορές. Ως πράκτορας 006 στο Goldeneye δέχεται ένα δορυφορικό πιάτο κατακέφαλα. Ως Koster στο Don’t Say a Word θάβεται ζωντανός κάτω από ένα τόνο χώμα. Ως Boromir στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, αφήνει ένα Ούρουκ-χάι να αδειάσει ολόκληρη φαρέτρα πάνω του, από την πρώτη ταινία.
Ως Νεντ Σταρκ, από τη στιγμή που συλλαμβάνεται, ήταν απλά θέμα χρόνου και τρόπου… Οι συχνοί θάνατοι του Sean Bean πάντως δεν άφησαν το κοινό ασυγκίνητο. Εκατοντάδες σελίδες στο διαδίκτυο έχουν αναρτήσει βίντεο με συγκινητικά κολλάζ των θανάτων του, ενώ από το 2012 σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα κάνει θραύση η καμπάνια “SaveSean Bean”: «Σώστε τον Sean Bean. Πεθαίνει κάθε 1,24 χρόνια. Αρκετά!».

Μαθητευόμενοι μάγοι στον παγωμένο Βορρά με «προϋπηρεσία» στον Χάρι Πότερ
Τα ιπτάμενα σκουπόξυλα και οι χαριτωμένες κινήσεις με τα μαγικά ραβδιά, έδωσαν τη θέση τους στα ματωμένα σπαθιά και στις μάχες με τους ανθρωποφάγους νεκρούς. Ο λόγος για πέντε ηθοποιούς από τις ταινίες Χάρι Πότερ που μετέχουν στο καστ του Game of Thrones. Πρώτη και καλύτερη η Michelle Fairley, που υποδύεται την Κέιτλιν Σταρκ, την αρχόντισσα του οίκου του Βορρά. Στην έβδομη ταινία του Χάρι Πότερ εμφανίζεται για μερικά μόλις λεπτά ως μητέρα της Ερμιόνης Γκρέινζερ.
Τέλος, o Julian Glover, Grand Maester Pycelle στην τηλεοπτική σειρά, δεν εμφανιζόταν αλλά… ακουγόταν στη δεύτερη ταινία του Χάρι Πότερ καθώς ήταν η φωνή της γιγαντιαίας αράχνης Αραγκόγκ.


O David Brandley ήταν ο αντιπαθητικός επιστάτης του Χόγκουαρτς, στον Χάρι Πότερ. «Αναβαθμίστηκε» στον σκοτεινό Λόρδο Φρέυ


Η Natalia Tena, που υποδύεται την «άγρια» Όσσα, διασκέδαζε στις ταινίες του Χάρι Πότερ με το να αλλάζει χρώμα στα μαλλιά της ως χρυσούχος Τονκς


Ο Bronson Webb, ο Γουίλ του Game of Thrones, είχε κάνει ένα πέρασμα από τον οίκο του Σλίθεριν


Ο Julian Glover ήταν η φωνή της γιγαντιαίας αράχνης Αραγκόγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: