Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Premier League [Προβλέψεις + Η τραγωδία του Χίλσμπορο]

Δύο προβλέψεις για σήμερα από το αγγλικό πρωτάθλημα

17:07 Stoke - Newcastle : 1

17:07 Crystal Palace - Aston Villa : x2

Με επτά λεπτά καθυστέρηση θα ξεκινήσουν όλα τα παιχνίδια αυτήν την αγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ, για να τιμηθούν με αυτόν τον τρόπο, τα θύματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο.

Ήταν 15 Απριλίου του 1989 όταν απο λάθος χειρισμούς της αστυνομίας και των διοργανωτών, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 776 τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα η ιστορία να γράψει με μαύρα γράμματα τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ, στο στάδιο «Χίλσμπορο».

Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο γεγονός, η Πρέμιερ Λιγκ θέλοντας να τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας, αποφάσισε πως τα παιχνίδια της Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας, θα ξεκινήσουν με επτά λεπτά καθυστέρηση, αφού το συμβάν έλαβε χώρα στις 15:07 ώρα Αγγλίας.

Δείτε φωτογραφίες για την τραγωδία του Χίλσμπορο ξετυλίγοντας παράλληλα το κουβάρι όλων αυτών των χρόνων. 


Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες. Ο κόσμος μπαίνει συνεχώς χωρίς να καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει άλλος χώρος, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν πολλοί από το πάνω διάζωμα.



Ο Κένι Νταγκλίς αποχωρεί από το γήπεδο αποσβολωμένος απ' όσα έχει δει. Έκτοτε θα είναι πάντα κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και αρκετοί ακόμα άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με τον σύλλογο. Ο King Kenny, μάλιστα, δεν έκρυψε πως η τραγωδία του είχε στοιχίσει πάρα πολύ και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που συντέλεσαν στην παραίτησή του το 1991.



Την επομένη της τραγωδίας η "Sun" καταφέρθηκε κατά των οπαδών της Λίβερπουλ με τον ιστορικό τίτλο "The truth" (η αλήθεια). Σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρχαν φίλοι της Λίβερπουλ που έκλεβαν θύματα, ενώ άλλοι ουρούσαν.  



Εντελώς διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της Liverpool Echo. Το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας της πόλης αναφερόταν στις 93 αδικοχαμένες ζωές και στους πάνω από 200 τραυματίες. Λίγο μετά ο αριθμός αυξήθηκε στους 95, ενώ το 96ο θύμα άφησε την τελευταία του πνοή τρία χρόνια μετά σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης.


 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ακόμα πρωθυπουργός όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό. Η Σιδερά Κυρία πήγε την επόμενη μέρα στο Χίλσμπορο για να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς. Επί της ουσίας στο μικρό διάστημα που έμεινε στην εξουσία το μόνο που έκανε επί του θέματος ήταν να συγκαλύψει την αγαπημένη της αστυνομία για τα πάρα πολλά λάθη που είχε κάνει και τα ψέματα που είχε πει στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα.



Εκείνη την Κυριακή η Λίβερπουλ αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του "Ανφιλντ" και να αφήσει τους οπαδούς να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους εκλιπόντες. Περισσότεροι από 200.000 πήγαν στο γήπεδο και άφηναν λουλούδια, στεφάνια και κασκόλ με αποτέλεσμα το γήπεδο να γεμίσει.



Η τραγωδία ήταν τέτοιας έκτασης που πήρε διεθνείς διαστάσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που συγκινήθηκαν και το έδειχναν με τον δικό τους τρόπο στους αγώνες των επόμενων ημερών. Εκ διαμέτρου αντίθετη η αντίδραση του Ζακ Ζορζ, τότε προέδρου της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος αποκάλεσε "κτήνη" τους οπαδούς της Λίβερπουλ θεωρώντας πως για την τραγωδία ευθύνονταν οι Άγγλοι χούλιγκαν. Οι "κόκκινοι" ζήτησαν άμεσα την παραίτησή του κι εκείνος στη συνέχεια απολογήθηκε.



Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ο σύλλογος επέλεξε να διαφοροποιήσει το σήμα του. Το "You'll Never Walk Alone" προστέθηκε μαζί με τις "Shankly Gates" και τον αμέσως επόμενο χρόνο μπήκαν αριστερά και δεξιά οι δύο δάδες, οι οποίες συμβολίζουν τα κεριά που θα είναι πάντα αναμμένα για τους 96 αδικοχαμένους οπαδούς.



Η Λίβερπουλ προχώρησε και σε άλλες αλλαγές. Δίπλα στις πύλες του Σάνκλι φτιάχτηκε ένα μνημείο για τα θύματα του Χίλσμπορο. Πάνω στην πέτρα έχουν χαραχτεί με χρυσά γράμματα τα ονόματα των 96 καθώς και το έτος της ηλικίας στο οποίο έφυγαν από τη ζωή.



Μνημείο για τους 96 έγινε και έξω από το "Χίλσμπορο", το γήπεδο της τραγωδίας. Σε αυτό αναφέρεται η ημερομηνία της τραγωδίας, το παιχνίδι, ενώ υπάρχει και το YNWA (You'll Never Walk Alone).



Η αντιπαλότητα των ανθρώπων του Λίβερπουλ γενικά με τη "Sun" ήταν πάρα πολύ μεγάλη μετά από το περιβόητο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας της τραγωδίας. Ενδεικτική η παραπάνω φωτογραφία, η οποία καλεί τους πάντες να μποϊκοτάρουν την εν λόγω εφημερίδα, η οποία πάντως είναι πρώτη σε πωλήσεις στις μέρες μας.



Την ευθύνη για εκείνο το πρωτοσέλιδο είχε ο Κέβιν Μακένζι, διευθυντής της "Sun", ο οποίος ακόμα και πολλά χρόνια μετά υποστήριζε την ενέργειά του. Ειρήσθω εν παρόδω, πρόσφατα απολύθηκε από την "Telegraph", στην οποία εργαζόταν το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, πρόσφατα έγινε γνωστό πως οι οικογένειες των θυμάτων είχαν πρόθεση να μηνύσουν τον Μακένζι για παραποίηση της αλήθειας.



Προκειμένου να πολεμήσουν όλη αυτή τη λάσπη των ΜΜΕ και του κρατικού μηχανισμού συστάθηκε η Hillsborough Justice Campaign, στόχος της οποίας ήταν να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση έχει ως σύμβολο την παραπάνω εικόνα. 



Στις οικογένειες του Χίλσμπορο δε θα μπορούσαν να μην είναι κοντά όλα αυτά τα χρόνια δύο παιδιά της πόλης, οι Στίβεν Τζέραρντ και Τζίμι Κάραγκερ, στους οποίους δόθηκε το βραβείο "Freedom of City of Liverpool" στην 20 επέτειο της τραγωδίας. Άξιο αναφοράς είναι πως ο νεότερος οπαδός της Λίβερπουλ που χάθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα ήταν ο 10χρονος Τζον Πολ Γκίλχουλεϊ, ξάδερφος του Τζέραρντ. Οι δυο τους ήταν συνομήλικοι και έκτοτε ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτόν και στο κίνητρο που του έδωσε επαγγελματικά.



Στην 21η επέτειο του Χίλσμπορο η Λίβερπουλ έβγαλε 20 νομίσματα στη μνήμη των θυμάτων. Η επιγραφή, μάλιστα, είχε και τις υπογραφές των δύο παλαιότερων παικτών της ομάδας, Στίβεν Τζέραρντ και Τζίμι Κάραγκερ.



Είναι Σεπτέμβριος του 2012 και πλησιάζει η μέρα της αλήθειας. Σε λίγο οι οικογένειες των 96 αδικοχαμένων θα έχουν στα χέρια τους έναν φάκελο με στοιχεία, τα οποία θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να τα εξετάσουν προτού αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα.



Η Hillsborough Independent Panel, μία οργάνωση που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2010 για να βοηθήσει στη διαδικασία της δημοσιοποίησης των προαναφερθέντων εγγράφων, έχει στα χέρια της τους φακέλους. Στις 12 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε κι εκείνη για όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα οποία αθώωναν κατηγορηματικά τους οπαδούς.


 

Την επομένη της δημοσιοποίησης των γεγονότων κάθε εφημερίδα αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, πολλοί περίμεναν να δουν το πρωτοσέλιδο της "Sun", το οποίο αναφερόταν "στην πραγματική αλήθεια". Εκείνο της "Liverpοol Echo" είχε μία φωτογραφία από κάθε οπαδό από τους 96.



Τρεις μέρες μετά η Λίβερπουλ παίζει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η ατμόσφαιρα είναι συγκινησιακά φορτισμένη στο "Άνφιλντ". Το ένα κορεό γράφει "η αλήθεια" και είναι αυτό που έχουν κατακτήσει μετά από 23 χρόνια οι άνθρωποι της πόλης. Επιτέλους, είναι φανερό πως όχι μόνο ήταν ευθύνη της αστυνομίας η τραγωδία, αλλά και πως αλλοιώθηκαν σκόπιμα 164 καταθέσεις, ενώ 41 άτομα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.



Αυτό που αναζητούν πλέον οι οικογένειες είναι τη δικαιοσύνη. Η αλήθεια ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά όπως ανέφερε και το δεύτερο κορεό θα πρέπει να αποδοθεί και δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν έστω και μετά από τόσα χρόνια κάποιοι από τους υπεύθυνους.



Τον Οκτώβριο του 2012 ο Σερ Νόρμαν Μπέτισον παραιτείται από επικεφαλής αστυνομίας του Δυτικού Γιόρκσαϊρ, γεγονός που σκορπά χαμόγελα στις οικογένειες. Ο Μπέτισον ήταν επιθεωρητής αστυνομίας του Νότιου Γιόρσκαϊρ, ενώ είχε παρακολουθήσει τον αγώνα ως θεατής. Αργότερα έλαβε μέρος και σε μία εσωτερική έρευνα.



Τον Δεκέμβριο βγαίνει σε CD single ένα τραγούδι για το Χίλσμπορο. Στις 19 του μήνα οι άνθρωποι της Έβερτον δείχνουν για μία ακόμη φορά πως η πόλη σε αυτά τα ζητήματα είναι ενωμένη. Πριν την έναρξη του αγώνα των "ζαχαρωτών" δύο παιδιά, ένα με φανέλα της Έβερτον κι ένα με φανέλα της Λίβερπουλ, μπαίνουν μαζί στο γήπεδο ενώ υπάρχει και η προτροπή αγοράς του CD για να γίνει Νο1 στις πωλήσεις.



Ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας ήταν ο Φρανκ Κόνολι, στον οποίο ο Κένι Νταλγκλίς, προπονητής της Λίβερπουλ, έστειλε ένα γράμμα τρεις μέρες μετά. Μεταξύ άλλων, του ζητούσε συγγνώμη για όλα όσα είδε. Το εν λόγω γράμμα δημοσιεύτηκε σήμερα (15/4/13) από τη Liverpool Echο.

 

Την Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου νέου του Χίλσμπορο, το οποίο βρίσκεται στην παλιά αγορά του Λίβερπουλ. Στην τελετή παραβρέθηκαν 300 άτομα, ενώ πάνω στο μνημείο αναγράφεται η ακόλουθη φράση: "Η τραγωδία του Χίλσμπορο: Θα τους θυμόμαστε"

Δεν υπάρχουν σχόλια: