Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η ιστορία των LEGO

Όλοι μας σαν παιδιά παίξαμε με τα πασίγνωστα Lego, χτίσαμε ολόκληρους πολιτισμούς και ζήσαμε σε αυτούς με τη φαντασία μας!!


Αλλά πότε ξεκινήσανε να διαπαιδαγωγούν τα πιτσιρίκια; Πότε γαλούχησαν για πρώτη φορά τους επίδοξους... αρχιτέκτονες; Εδώ είναι η ιστορία τους !!



Τα πρώτα Lego κατασκευάστηκαν το 1932 στη Δανία και πήραν την ονομασία τους από την έκφραση «Leg Godt» που σημαίνει «ας παίξουμε» στα Δανέζικα!

Στην αρχή ήταν απλά ξύλινα τουβλάκια με προεξοχές στο πάνω μέρος ώστε να μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους και γίναν γρήγορα δημοφιλή στα παιδιά.

 Με τα τουβλάκια αυτά σε διάφορα σχήματα και χρώματα, μπορούσαν αρχικά να κατασκευαστούν μόνο απλές κατασκευές όπως σπίτια, βουνά, πύργοι κ.τ.λ.

Το 1977 όμως η Lego εισήγαγε το σύστημα Technic. Το σύστημα αυτό, αποτελούμενο όχι από τουβλάκια Lego όπως πριν, αλλά από δοκούς με τρύπες, άξονες, γρανάζια και ηλεκτρικούς κινητήρες παρουσίαζε τεράστιες δυνατότητες για την κατασκευή κάθε είδους μηχανολογικών κατασκευών.

Τα διάφορα κομμάτια κατασκευάζονται με ακρίβεια χιλιοστού, για να μπορούν να συνδέονται τέλεια μεταξύ τους!

 Το σύστημα Technic αγαπήθηκε αμέσως και από τους ενήλικες, καθώς μπορούσαν να φτιάξουν μηχανές, εύκολα και γρήγορα, και μάλιστα χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε εργαλείου!! Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα κομμάτια της Lego!

Σχετικά πρόσφατα (το 1998) η Lego παρουσίασε το σύστημα Mindstorms, που στόχο έχει την κατασκευή απλών ρομπότ προσβάσιμη σε παιδιά.

Πατέρας της θεωρείται ο Fred Martin, ο οποίος ανέπτυξε στο MIT με χορηγό τη Lego, το πρώτο «προγραμματιζόμενο τούβλο». Το σύστημα Mindstorms χρησιμοποιεί τα κομμάτια του συστήματος Technic για την κατασκευή του ρομπότ, αλλά προσθέτει το RCX (Robotics Command eXplorer), το «προγραμματιζόμενο τούβλο», το οποίο περιέχει έναν προγραμματιζόμενο μικροεπεξεργαστή που ελέγχει το ρομπότ, καθώς και διάφορους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του ρομπότ με το περιβάλλον του.

Το σύστημα Mindstorms παρόλο που στην αρχή είχε σχεδιαστεί για παιδιά έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλές, κυρίως στους ενήλικες, επειδή αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στη ρομποτική.

Διάφορες αλλαγές εισάγονται στο ΝΧΤ του 2006 έναντι του προκατόχου του, του RCX. Με τη νέα γενιά ΝΧΤ, η Lego προχωράει ένα βήμα πιο πέρα από την επανάσταση της «οικιακής κατασκευής» ρομπότ που η ίδια είχε ξεκινήσει οκτώ χρόνια νωρίτερα με τα Lego Mindstorms.

Πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στην κατασκευή τους, τα κιτ Mindstorms NXT δίνουν τη δυνατότητα στους ερασιτέχνες λάτρεις της ρομποτικής κάθε ηλικίας να φτιάξουν και να προγραμματίσουν το δικό τους μίνι ρομπότ!!

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2009 κυκλοφορεί η νεότερη έκδοση που είναι γνωστή ως Lego Mindstorms NXT 2.0!

Έτσι λοιπόν η εταιρεία στα 80 της χρόνια λειτουργίας έχει πάει την έννοια παιχνίδι πολύ πιο μακριά μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, χάρη στην αλματώδη τεχνολογική πρόοδο.

Τελικά ο μοναδικός περιορισμός στο παιχνίδι είναι η ίδια μας η φαντασία... Αμα το καλοσκεφτεί κανείς μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: