Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η εκλογή Πάπα και ο λευκός καπνός

Habemus Papam”. Με τη λατινική αυτή φράση, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο νέος Πάπας παρουσιάζεται ενώπιον των πιστών και δίνει την πρώτη του «urbi et orbi» ευλογία του.
Αφότου χηρέψει ο Θρόνος του Αγίου Πέτρου, ξεκινά η διαδικασία της εκλογής του νέου Ποντίφικα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έντονη μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Μετά την εκδημία του Πάπα, μεσολαβεί ένα διάστημα 15 ημερών – αφιερωμένο στην εξόδιο τελετή του θανόντος και το εννιαήμερο πένθος - μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του, η οποία γίνεται από το κολέγιο των καρδιναλίων δια μυστικής ψηφοφορίας.

Στο Βατικανό συνεδριάζει το Ιερό Κονκλάβιο (σ.σ.: συνέδριο καρδιναλίων), το μόνο ιερό σώμα που έχει τη δικαιοδοσία να εκλέγει Πάπα, το οποίο συγκαλείται από τον Πρώτο Καρδινάλιο που είναι ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός του Βατικανού.

Οι καρδινάλιοι είναι οι ανώτατοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας με το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι, οι οποίοι διορίζονται από τον Πάπα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι καρδινάλιοι που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους. Το ιερό κονκλάβιο, που αποτελείται από 115 μέλη, πήρε το όνομά του από τις λατινικές λέξεις Con Clave, που σημαίνει «με κλειδιά», διότι κατά τον Μεσαίωνα κλείδωναν με δύο κλειδιά τους καρδιναλίους μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να εκλέξουν τον νέο Πάπα.

Την ημέρα της εκλογής, οι καρδινάλιοι από 52 χώρες συμμετέχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το ιστορικό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου δίνουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του κονκλαβίου. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος των λειτουργιών θα προφέρει το «extra omnes» (έξω όλοι) και οι πόρτες θα κλείσουν για να απομονωθούν οι καρδινάλιοι.
Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα). Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας.

Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά, ώστε από το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου να μπορούν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις.
Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου, ενώ ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam» (Σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας).

Η πρώτη δημόσια πράξη του νεοεκλεγέντος Πάπα είναι η ευλογία «urbi et orbi» (σ.σ.: στην πόλη και στην οικουμένη ) από τον εξώστη της Βασιλικής του Βατικανού.

Καθ' όλη τη διάρκεια του κονκλαβίου τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά για την αποφυγή διαρροών ως προς τη συζήτηση των καρδιαναλίων, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: