Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Θρύλοι και πραγματικότητα γύρω από την επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο

Οι θρύλοι για την επίδραση της πανσελήνου στον άνθρωπο ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν υπήρχε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε λυκανθρώπους ακόμα και σε βρικόλακες όταν είχε πανσέληνο.

Μέχρι και σήμερα, η θεωρία του "σεληνιασμού" και των μυστικιστικών δυνάμεων της πανσελήνου είναι

ευρέως διαδεδομένη. Γίνεται λόγος για αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, τροχαία ατυχήματα, χωρισμούς, ανατροπές και εντάσεις, ενώ θεωρείται πως η εγκληματικότητα "χτυπάει" κόκκινο.

Πιο διαδεδομένη άποψη είναι πως η πανσέληνος προκαλεί όλες αυτές τις αλλοπρόσαλες συμπεριφορές στον άνθρωπο εξαιτίας της επιρροής που έχει η σελήνη στο νερό. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 80% νερό, υποθέτουν πως πιθανότατα η σελήνη διαταράσσει την ισορροπία του σώματός μας!

Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και οι ψυχίατροι υποστηρίζουν πως όλα τα "ακραία" συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν! Είναι μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας και της πανσελήνου, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να ανακαλεί τα περίεργα γεγονότα καλύτερα από ότι τα ασήμαντα. Όταν υπάρχει πανσέληνος και συμβαίνει κάτι περίεργο, συνήθως το παρατηρούμε και το συνδέουμε αμέσως με το φεγγάρι!

Η πανσέληνος και οι ... λυκάνθρωποι

Στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θεωρείτο οτι ένας άνδρας θα μπορούσε να επιφέρει την μετάλλαξη, εάν κατά τη διάρκεια του θέρους επιλέξει μια Τετάρτη ή Παρασκευή να κοιμηθεί εκτός κατοικίας και η πανσέληνος τον λούζει.

Με αυτή λοιπόν τη θεωρία ασχολήθηκαν αυστραλοί ψυχίατροι και επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν πως συμπτώματα ψυχολογικών κρίσεων με έντονες βίαιες τάσεις σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου το φεγγάρι ολόγιομο αγκαλιάζει τη γη .

Τι έδειξε η ιατρική έρευνα

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τους 91 ψυχικά ασθενείς του νοσοκομείο Νιουκαστλ της Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας, παρακολουθώντας συστηματικά τη συμπεριφορά τους. Από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιου του 2009 κατέγραφαν με λεπτομέρειες το πως κινούνταν στο χώρο. Μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων, τα οποία συνέκριναν με τις αναφορές στα αστυνομικά και ιατρικά τμήματα, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι όντως κατά τη διάρκεια πανσελήνου εμφανίζονται τα πιο ακραία κρούσματα στη συμπεριφορά.

Μεταξύ άλλων παρατήρησαν πως εκείνες τις βραδιές πραγματοποιείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τροχαίων και βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών με πλούσιες ψυχιατρικές περιπτώσεις, αϋπνίες, εκνευρισμό κλπ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η πανσέληνος το επηρεάζει και έτσι εκδηλώνεται πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: