Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου είναι γεγονός

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα είδηση.

Αμερικανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν με απόλυτη επιτυχία την εκτενέστερη ολική μεταμόσχευση προσώπου, χαρίζοντας σε έναν 37χρονο άντρα μέχρι και νέα γνάθο, δόντια και γλώσσα.

Ο αμερικανός Richard Norris είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά με όπλο το οποίο κατάφερε να διαλύσει το πρόσωπό του, το 1997.

Η παραμόρφωση που υπέστη τον οδήγησε σε οικειοθελή εγκλεισμό στο σπίτι του. Όταν σπάνια αποφάσιζε να βγει έξω δεν αποχωριζόταν την προσθετική μύτη του, την οποία φορούσε πάνω μία μάσκα.

Η εγχείρηση, που κράτησε ολόκληρες 36 ώρες, χρηματοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο ελπίζει πως αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις θα βοηθήσουν τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

"Κοιτάζεται στον καθρέφτη, ξυρίζεται, πλένει τα δόντια του, κάτι που ποτέ δεν περιμέναμε", λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Eduardo Rodriguez, προσθέτοντας πως ο άντρας θα ανακτήσει πλέον τη ζωή του.

Να σημειωθεί ότι το 2010 επιστήμονες στην Ισπανία πραγματοποίησαν την πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου, αλλά τότε δεν είχε χρειασθεί μεταμόσχευση δοντιών και γλώσσας, όπως στην περίπτωση του Richard Norris.

Δεν υπάρχουν σχόλια: