Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Γιατί και πώς δημιουργήθηκαν τα χρήματα ?

Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι δύσκολο να απαντηθούν καθώς έχουν ήδη απαντήθει από την οικονομική επιστήμη. Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μια πιο φιλοσοφική διάσταση.

Πριν το χρήμα, οι συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ των κρατών πως γίνονταν; Μα φυσικά με

ανταλλαγές!

Γινόταν ανταλλαγή προιόντων έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων και να υπάρχει αυτάρκεια όσον αφορά τα αγαθά.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η ανταλλαγή λαδιού με κρέας που ήταν μια από τις πολλές που γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι ανταλλαγές όμως ως συναλλαγές δεν ήταν αξιόπιστες διότι συνήθως οι ποσότητες των αντιστοίχων αγαθών που ανταλλάσονταν δεν ανταποκρίνονταν στην μεταξύ τους αξία. Για παράδειγμα δεν είχαν την ίδια αξία, ένα κίλο λάδι και ένα κιλο κρέας.

Κάθε οικογένεια λοιπόν παρείχε τα αγαθά - προϊόντα που χρειαζόταν για να επιβιώσει και ό,τι δεν είχε, το αποκτούσε με ανταλλαγές με άλλες οικογένειες. Οι άνθρωποι όμως αντιλήφθηκαν ότι χρησιμοποιώντας την ανταλλαγή ως συναλλαγή, άλλοτε έβγαιναν από αύτο το ‘παιχνίδι’ κερδισμένοι και άλλοτε όχι.

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι που θα δήλωνε την αξία του κάθε προιόντος και θα το είχαν όλοι. Έτσι λοιπόν ο καθένας κατέβαλε στον άνθρωπο από τον οποίο ήθελε να αγοράσει κάτι, την αξία αυτού του προιόντος σε μια μονάδα ‘χρήματος’ όπως θα λέγαμε σήμερα.

Όι πρώτες μόναδες χρήματος που δημιουργήθηκαν ήταν τα κοχύλια και οι πέτρες.

Στη συνέχεια, ανα τους αιώνες, το χρήμα εξελίχτηκε. Απέκτησε τη μορφή νομισμάτων σε χρύσο, αργύρο, χαλκο και άλλα. Έτσι δόθηκε στους ανθρώπους η δυνατότητα να πλουτίζουν και εγκαταστάθηκε ένα είδος οικονομίας, ανάλογο με το σημερινό.

Υπήρχαν βέβαια και πολλοί λαοί όπως οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες που δεν επιθυμούσαν καθόλου το χρήμα και γι’αυτό το λόγο τα νομίσματα τους ήταν πόλυ βαριά και είχαν μικρή αξία, έτσι ώστε να μην μπορούν να κουβαλούν πολλά μαζί τους και να μην μπορούν να πλουτίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: