Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

3η Φεβρουαρίου - Η ημέρα που πέθανε η μουσική

Η 3η Φεβρουαρίου του 1959 έμελλε να είναι μία μέρα τραγική για την παγκόσμια ιστορία της μουσικής. Τρεις rock ‘n’ roll αστέρες παγκόσμιου βεληνεκούς χάνουν βίαια τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν πέφτει λίγο έξω από την Αϊόβα. Ηταν ο Ρίτσι Βάλενς, ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον και ο Μπάντι Χόλι. Ηταν «η μέρα που πέθανε η μουσική», όπως έγραψε λίγα χρόνια αργότερα ο Ντον Μακ Λιν στο «American Pie».

Η ιστορία δυστυχώς επαναλήφθηκε πολλές φορές. Πολλοί μουσικοί δημιουργοί πέθαναν πριν τη… μουσική τους ώρα, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια ολόκληρη βιομηχανία που ζει από το μύθο τους.


Βουτιά στο κενό

Ο τρεις καλλιτέχνες δεν ήταν τυχαίοι. Παρά τα 29 χρόνια του Τσάιλς Ρίτσαρντσον, τα 23 του Μπάντι Χόλι και τα μόλις 18 του Ρίτσι Βάλενς, είχαν ήδη προλάβει να κάνουν τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ. Τραγούδια όπως τα «That'll Be the Day», «Peggy Sue», «It's So Easy» και «La Bamba» ήταν λίγα μόνο από τα κομμάτια που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950. Ιδιαίτερα λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα οι τρεις σουπερσταρ της εποχής είχαν καθημερινά συναυλίες σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ετσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Μπάντι Χόλι σκέφτηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ηρθε, λοιπόν, σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35 με πιλότο τον Ρότζερ Πίτερσον. Στο αεροπλάνο θα επέβαινε το συγκρότημα του Μπάντι Χόλι -ο οποίος ήταν η μεγαλύτερη… φίρμα από τους τρεις-, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί θα συνέχιζαν με το προβληματικό λεωφορείο.


«Ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου»

Μία σειρά ατυχών συμπτώσεων και προφητικών αστείων, τα οποία αγγίζουν το όριο του μύθου, διαδραματίστηκαν λίγη ώρα πριν την τραγική απογείωση. Ο «συνάδελφος» και μουσικός συνοδοιπόρος τους, ο Γουάιλον Τζένιγκς, επρόκειτο να πετάξει με το αεροπλάνο, αλλά αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρντσον, γιατί τον περιτριγύριζε μια γρίπη. Οταν το έμαθε αυτό ο Μπάντι Χόλι, είπε πειρακτικά στον Τζένινγκς: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο». Τότε αυτός του ανταπέδωσε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου». Αυτή η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο μουσικών θα στοιχειώσει τη μνήμη του Γουάιλον Τζένιγκς, μετέπειτα αστέρα της κάντρι μουσικής, και θα τη θυμάται σ’ όλη του τη ζωή. Επίσης άτυχος ήταν ο Ρίτσι Βάλενς, που ποτέ του δεν είχε ανέβει σε αεροπλάνο και είχε ζητήσει να πετάξει στη θέση του Τόμι Ολσαπ. Αυτός δυσανασχέτησε και τη λύση έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος. «Τυχερός» ο Ρίτσι Βάλενς.


Το ιστορικό της σύγκρουσης

Το αεροπλάνο με τους τέσσερις διάσημους επιβαίνοντες και τον 21 χρόνων πιλότο Ρότζερ Πίτερσον απογειώθηκε στη μία τα ξημερώματα από το δημοτικό αεροδρόμιο του Μέισον Σίτι, αμέσως μετά τη συναυλία τους στο Κλίαρ Λέικ, με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό τους, το Ντάλουθ της Μινεσότα. Ο πιλότος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που θα έκανε στην πορεία. Ομως, μετά από λίγο χάθηκαν τα ίχνη του μονοκινητήριου αεροπλάνου. Οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρίας προς τον πιλότο δε βρήκαν ανταπόκριση κι έτσι στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχτηκε αγνοούμενο. Εξι ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 9:15 το πρωί, τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου. Ηταν η μέρα που κατά πολλούς με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός ξεκίνησε να λάμπει το άστρο του Ελβις Πρίσλεϊ, ο οποίος έμεινε για τις επόμενες δύο δεκαετίες χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό.


Αυτοί που δεν ήθελαν να πεθάνουν

Όμως δεν είναι λίγοι και οι μουσικοί οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας ιδιαίτερα τη στιγμή που βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους. Ο Τζον Λέννον είναι ίσως η γνωστότερη περίπτωση. Δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 για λόγους που δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμα. Επίσης, ο κιθαρίστας και συνεργάτης για χρόνια του Μπομπ Μάρλεϊ, Πήτερ Τος, δολοφονήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1987 από το φίλο και συνεργάτη του Ντένις Λόμπαν, ο οποίος, όταν ενημερώθηκε ότι ο τότε αστέρας της ρέγκε επέστρεψε από την Αμερική με το βραβείο Γκράμμυ, τον επισκέφτηκε με σκοπό ν’ αποσπάσει με τη βία όσα χρήματα είχε πάνω του ο Πήτερ Τος. Οταν συνειδητοποίησε ότι ο βραβευμένος καλλιτέχνης δεν είχε χρήματα πάνω του, απλά «του την άναψε» στο κεφάλι. Από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών ήταν αυτή του ράπερ Τουπάκ Σακούρ, ο οποίος στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996 δέχτηκε καταιγισμό πυρών, βρίσκοντας τραγικό θάνατο μέσα στο αμάξι στο οποίο επέβαινε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: