Social Icons

twitterfacebookgoogle plusemail
Θα μεταφερθείτε στη νέα μας σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε ?

Σύμφωνα με έναν μύθο, χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Το υπόλοιπο 90% παραμένει ανεκμετάλλευτο, γι’ αυτό απαιτούνται διάφορες μέθοδοι για να το ενεργοποιήσουμε.

Πάντως δεν είναι κοινά αποδεκτή η προέλευση του 10%. Ο Άινσταϊν, χωρίς να είναι ειδικός, είχε

κάνει μια δήλωση η οποία, συνδυασμένη με τον δικό του βαθμό ευφυΐας, οδήγησε σε αυτόν τον μύθο. Έγκυρη πηγή θεωρείται ο Πιερ Φλουράν. Σε μελέτη του τον 19ο αιώνα υποστήριξε ότι πολλά σημεία του εγκεφάλου μας παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Διάφορα πειράματα τη δεκαετία του 1930 κατέδειξαν ότι πολλά μέρη του εγκεφαλικού φλοιού δεν διεγείρονται από ηλεκτρικό ρεύμα, άρα κατατάσσονται στο ποσοστό που δεν χρησιμοποιείται. Ωστόσο δεν υφίστανται αδιάσειστα επιχειρήματα για το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν μόνο εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 10% ως ποσοστό χρήσης του εγκεφάλου είναι αστήρικτο επιστημονικά.

Ο εγκέφαλος αποτελείται από διάφορα μέρη το καθένα από τα οποία αναλαμβάνει μια διαφορετική λειτουργία. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εξωτερικός φλοιός ευθύνεται για όλες τις ανώτερες διανοητικές μας λειτουργίες, δεν ενεργοποιείται όμως αυτόνομα, αποκομμένος από το υπόλοιπο τμήμα του εγκεφάλου. Γενικά, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό των λειτουργιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: